Hasat sonrası ekonomik değeri olmayan bitki saplarını (anız) masrafsız bir şekilde yok etmek için anız yakılmaktadır. Ancak anız yakmak, toprağın yapısını bozarak içindeki canlıları yok etmekte ve toprağı besleyen, topraktaki doğal ortamı dengeleyen canlıları yok etmektedir. Bu ise toprağın fakirleşmesine, alınan verimin azalmasına neden olmaktadır.
Dolayısı ile sürdürülebilir tarım açısından, toprağın doğal dengesinin korunması, olası yangınların önlenmesi ve hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi için anız yakılmaması gerekmektedir.
Bilindiği üzere 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun Ek-1 maddesinin c) bendinde "Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır." denilmektedir. Bu kapsamda anız yakanlara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından 2017 yılı için dekar başına 42,44 TL idari yaptırım uygulanmaktadır.
Çiftçilerimizin geçim kaynakları olan topraklarına kendi elleri ile zarar vermemeleri ve kanun önünde suçlu duruma düşmemeleri için "Anızları Yakmamaları" önemle rica olunur.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.